FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
a fabricar objectes emmotllats. ferrodolçFerro verge. ferrodolçFerro que no ha estat fos. ferro gamma Ferro cristal·litzat en el sistema cúbic centrat en les cares. ferro verge Acer mal·leable que conté una proporció molt baixa de carboni. de [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Que té un sabor com el del sucre o de la mel. Una beguda dolça. Ésser dolç com un sucre, com una mel. Posa-m'hi més sucre: la tisana m'agrada ben dolça. Menja composta de sucre o mel, especialment pastes dolces, fruites confitades. Que conté sucres a causa de la [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Forma prefixada del mot ferro, que indica la presència de ferro amb un nombre d'oxidació igual a +2. Ex.: ferroalumini, ferrocrom, ferromanganès, ferromolibdè, ferroníquel, ferrotungstè, ferrovanadi; ferrocianur, ferroprussiat. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Clau de ferrodolç o d'un altre metall mal·leable, de grossa cabota, al qual, un cop ficat en el forat corresponent, es forma una segona cabota batent o comprimint l'altre extrem, usat per a unir d'una manera definitiva entre si dues o més peces. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Rodet de fil de cotó obtingut en màquina contínua de filar o de retòrcer. Dispositiu constituït per un conductor elèctric aïllat i enrotllat formant un cert nombre d'espires disposades en diverses capes, comunament sobre una ànima de ferrodolç, [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
d'una lleu capa de sucre que es torra amb un ferro calent. [inv.] Del color de la crema, d'un groc blanquinós. Color crema. Preparació culinària força espessa feta a base de farina de cereals, llegums o verdures amb una mica de llet. Crema de xampinyons. Licor dolç i [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Aliatge de ferro i carboni que conté aquest darrer element en una proporció inferior al 2 % i que és capaç d'adquirir pel tremp una gran duresa i elasticitat. acer àcid Acer obtingut pel procediment àcid. acer bàsic Acer obtingut pel procediment bàsic. [...]